Driekoningen (Kersticoon)

Geplaatst op 7 december 2010

Feestdagen

De afbeelding

Naar een Zuid Russische icoon uit de 18e/19e eeuw.

Geboorte van Christus en kersticoon. De drie koningen, ook wel aangeduid als wijzen of magiërs, hebben volgens de orthodoxe traditie elk een eigen leeftijd. Een van hen is afgebeeld als jongeman zonder baard, de tweede als een man van middelbare leeftijd en de derde als een oude man.
(Er is geen koning met een donkere huidskleur bij). De verst van het kind verwijderde koning – de jongste – staat nog rechtop, de middelste maakt aanstalten te gaan knielen, en degene die zich het dichtst bij het Kind bevindt – de oudste! – knielt in aanbidding. Zo ontstaat er een beweging van hoog naar laag, van groot zijn en steeds kleiner worden en almaar meer de maat van het Kind aannemen. De koningen brengen geschenken mee: wierook, goud en mirre.
Goud zou Jezus’ aardse koningschap symboliseren; wierook symboliseert de goddelijkheid van Jezus en mirre staat voor zijn status van Gezalfde. Op de achtergrond is een voor iconen zo kenmerkende trapvormige berg te zien. In de lucht is een engel te afgebeeld, en in de verte een verbaasd opkijkende herder.

In de orthodoxie worden tijdens het feest van de Epifanie (6 januari) drie gebeurtenissen uit het leven van Christus herdacht, die betrekking hebben op de openbaring des Heren: de geboorte van Christus, de aanbidding door de magiërs, en de doop van Christus in de Jordaan.

Inscripties

‘PoждecTВО XPИCTOBO’ (De geboorte van Christus)

In de aureool van het Kind zijn de letters ‘OωΝ (HO OON) te zien. Dit betekent ‘De Zijnde’.

12-2010

Deze icoon is te koop.
Neem contact op met Liesbeth

Formaat: 30 x 40 cm