Heilige Joris de Drakendoder

Geplaatst op 27 oktober 2009

Heiligen

De afbeelding

Ook wel ‘Georgios van Lydda’ genaamd, ‘Georgij’ in het Slavisch, ‘Georgios’ in het Grieks. Naar een Russische icoon uit Novgorod, 15e eeuw.

De heilige Joris diende als tribuun in het leger van de Romeinse keizer Diocletianus. Hij weigerde deel te nemen aan de vervolging van christenen, werd gevangen genomen en gedurende 7 jaar op allerlei wijzen gemarteld. Hij overleefde dit op wonderbaarlijke wijze, maar werd tenslotte onthoofd.

Op deze icoon, uit de school van Novgorod, is hij afgebeeld als een vorstelijk geklede ridder, een verdediger van het Christendom, triomferend over het kwaad in de vorm van een draak. Joris is fier gezeten op een witte hengst. Afgebeeld is het moment waarop hij met een speer de draak doorsteekt. De rode achtergrond is kenmerkend voor ikonen uit het noorden van Rusland, speciaal die uit Novgorod. De groene cape, die achter hem aan fladdert, is het symbool van de kracht van de Heilige Geest. Het lijf van de witte hengst deelt de afbeelding diagonaal in tweeën. De andere diagonaal wordt gevormd door de lans die Joris in de bek van het beest heeft gestoten.

Pas in de 12e eeuw is de legende met de draak ontstaan. De oudste versie van dit verhaal is te vinden in de ‘Legenda Aurea’ van Jacobus Voragine: Nabij de berg Libanon werd de stad Silcha geplaagd door een draak. De bewoners en hun koning probeerden, op advies van hun afgoden, de draak gunstig te stemmen door hun kinderen één voor één aan hem te offeren. Toen de dochter van de koning aan de beurt was, gebeurde er een wonder. Joris reed te paard naderbij en doorstak met zijn lans de muil van het beest, terwijl zijn paard het monster onder de hoeven vertrapte. Vervolgens leidde de prinses de draak, vastgebonden aan haar riem, door de stad, waarna Joris de draak doodde en de bevolking zich tot het christendom bekeerde.

Inscripties

Ό ΆΓIΟC ΓεωΡΓIOC (De heilige Georgios)

10-2009

Formaat: 15 x 20 cm