De passie, bron van inspiratie

Geplaatst op 15 februari 2016

Tentoonstelling

Het Franz Pfanner Huis heeft haar voorjaarsexpositie dit jaar gewijd aan de
kunstuitingen geïnspireerd door de Passie, het lijdensverhaal.

Het verhaal van het lijden en de kruisdood van Jezus, de Passie, heeft een ongekende schat aan beeldende kunst, literaire werken, muziek, film en passie-uitvoeringen opgeleverd. In moderne kunst wordt het lijden van Jezus vaak als zinnebeeld van het menselijk lijden uitgebeeld.

De expositie toont in woord en beeld de verschillende kunstuitingen aan de hand van klassieke voorstellingen en moderne interpretaties.

Een werkgroep uit de tentoonstellingscommissie van het Franz Pfanner Huis heeft zich een jaar lang bezig gehouden met de voorbereiding van de expositie, waaraan met meerdere bruiklenen wordt meegewerkt door het Museum voor Religieuze Kunst in Uden. Daarnaast zien we schilderijen, etsen en beeldhouwwerk van kunstenaars zoals Arjen Markenstein, Peter Verheijden, Marian Waanders, Adriaan Rees, Herman Plönes en Sjef Hutschemakers, bekend van onder andere zijn kruiswegen en glas in lood ramen in meerdere Limburgse kerken. Prachtige foto-afbeeldingen zien we van onder andere de Tegelse Passiespelen.
Als onderdeel van de expositie is ook een door mij geschilderd orthodox kruis opgenomen.
De expositie laat zien dat de thema’s lijden, sterven en opstanding ook nu nog actueel zijn.