Iconenwijding in Lennisheuvel bij Boxtel

Geplaatst op 19 augustus 2014

Wijding

Op zondag 19 oktober zal er om 14.30 uur in de kerk van Lennisheuvel een wijding van iconen zijn. De feestelijke viering wordt opgeluisterd met Slavisch Byzantijnse gezangen door een koor onder leiding van dirigent Kees Doevendans.

Momenteel is Kees al ruim 12 jaar dirigent van het Helmonds Kamerkoor en is hij sinds 2009 de vaste dirigent van het gemengd koor in de Sint-Petrusbasiliek van Boxtel. Sinds februari 2014 leidt hij ook Mannenkoor Zang & Vriendschap in Son en Breugel.

Als zanger is hij lid van het professionele kamerkoor Basilius College en zingt hij regelmatig in het Ariosto Ensemble.

Op 19 oktober worden iconen gewijd van deelnemers aan de cursus iconen schilderen, die in maart 2014 door Liesbeth Smulders op kasteel Stapelen in Boxtel is gegeven. Ook worden iconen gewijd van deelnemers aan een cursus in het Franz Pfannerhuis in Arcen. Ook mag
iedere bezoeker op 19 oktober een of meerder iconen van thuis voor de wijding meebrengen.

De viering wordt voorgegaan door pater A. Burg , Assumptionist. Iedereen is van harte welkom. Als bijdrage in de kosten wordt aan de volwassen bezoekers €5,00 gevraagd en aan de kinderen tot 16 jaar €2,50.

De wijding verloopt volgens een vast ritueel uit de Oosters-Orthodoxe kerken. Pas na wijding mogen de afbeeldingen ‘iconen’ worden genoemd. Een icoon schilderen vergt veel tijd en aandacht. Na een cursus, die zeven weken duurt, moet de icoon maar liefst een half jaar drogen, want de verf op basis van eigeel droogt nou eenmaal niet zo snel als moderne synthetische verf.

De meeste iconen zijn kopieën van bestaande schilderingen, waarbij moet worden aangetekend dat elke schilder een icoon er toch weer een beetje anders uit laat zien. Ieder
legt er iets van zichzelf in.

In maart 2015 wordt er opnieuw een cursus icoon schilderen door Liesbeth Smulders gegeven in het klooster van Stapelen.