Heilige Franciscus van Assisi

Geplaatst op 27 augustus 2010

Heiligen

De afbeelding

Naar een icoon van iconenschilder Aidan Hart.

Franciscus werd in 1181 in Assisi geboren als zoon van de stoffenhandelaar Pietro Bernardone. Eigenlijk wilde hij ridder worden, maar in 1202 werd hij na een veldslag gevangen gezet. Vervolgens werd hij ziek en begon zich, toen hij weer beter werd, het lot van zieken, en in het bijzonder het lot van melaatsen, aan te trekken. In 1205 kreeg hij in het kerkje van San Damiano een visioen. Hij bekeerde zich en in 1208 begon hij met boetepreken, terwijl hij van aalmoezen leefde. Al spoedig kreeg hij volgelingen en zo ontstond de orde der Franciscanen. Franciscus ging mee met een van de kruistochten, niet om te vechten maar om in het heilige land, veroverd door de moslims, het christendom te prediken. In 1224 ontving hij op de berg La Verna de stigmata. Op het einde van zijn leven maakte een ernstige oogziekte hem bijna blind. In Damiate schreef hij het Canto delle Creature (Het Zonnelied), een lofzang op de natuur, waaraan hij een grote waarde hechtte. Hij stierf op 3 oktober 1226. Zijn feestdag is 4 oktober, Werelddierendag.

Franciscus is een westerse heilige en komt in de iconografie van het oude oosterse christendom dan ook nauwelijks of niet voor. Er zijn in de loop der tijd echter wel iconen van westerse heiligen, zoals Franciscus, ontstaan. Deze icoon is daarvan een voorbeeld.

De heilige is afgebeeld in zijn bruine monnikspij, met een koord met 3 knopen en met tonsuur. De stigmata, waarmee de heilige vaak wordt afgebeeld, ontbreken hier.

Een legende verhaalt dat Franciscus zelfs tot de vogels preekte (‘hij roept zelfs dieren op hun Schepper te loven’); daarom zijn op de icoon verschillende vogels te zien, waaronder een roodborstje en een uil.

Meer informatie over de heilige Franciscus en legenden over zijn leven zijn te vinden op heiligennet.

De site van de iconenschilder Aidan Hart

Inscripties

O’ HAΓΙOC ΦPANCICKOC(De Heilige Franciscus)

08-2010

Formaat: 20 x 25 cm