Heilige Agatha

Geplaatst op 11 februari 2023

Heiligen, Icoon

De heilige Agatha (225 – 251) werd geboren in Catania op Sicilië in een welvarend christelijk gezin. Zij was erg mooi en de landvoogd Quintianus, een fanatiek vervolger van christenen, werd verliefd op haar, maar zij wees hem af. Daarop liet hij haar gevangen nemen en martelen, in een poging haar tot andere gedachten te brengen en het christendom te laten afzweren. Daarbij werden onder andere haar borsten afgesneden.
Volgens de legende verscheen ’s nachts een oude man, Petrus, in de gevangenis om haar wonden te verzorgen en te genezen. Toen de rechter haar de volgende dag vroeg wie de wonden had genezen, verklaarde ze dat dit het werk was van Christus. Daarop werd ze opnieuw gefolterd door haar over een bed van glasscherven en hete kolen te rollen. De heilige stierf op 5 februari 251 aan de gevolgen van de martelingen. Hierop volgde een aardbeving en dreigde een uitbarsting van de Etna.  Ze werd al een jaar later heilig verklaard, zonder zoals gebruikelijk, eerst zalig te worden verklaard. Door een processie met haar sluier werd Catania namelijk gespaard voor lavastromen van de Etna in 252. Dat zou ook in 1674 het geval zijn geweest.

De heilige Agatha wordt aangeroepen bij brandwonden, brandgevaar en borstkanker. De tombe met relieken van de heilige bevindt zich in de dom van Catania en worden nog elk jaar in een processie door de stad gedragen. Filmpje

Iconografie
De heilige is ten halve lijve afgebeeld, met een palmtak in haar rechterhand. Ze draagt haar haren los. In haar linkerhand houdt zij een schaal vast met haar afgehakte borsten.

Inscripties
De inscriptie luidt: Heilige Agatha (Grieks)

Formaat: 20 x 25 cm, houten paneel, eitempera, bladgoud