Heilige Barbara

Geplaatst op 15 oktober 2015

Heiligen

De afbeelding

Barbara wordt in de oosterse kerk veel vereerd. In Oekraïne worden op haar feestdag (4 december) aardappelkoekjes gefrituurd, verwijzend naar haar marteldood. Haar relieken bevinden zich voor het grootste deel in Rome, sommige zijn in Kiev in de St. Michaël-kerk. Ze is de patrones van die stad. Haar voorspraak wordt vooral ingeroepen tegen een onverwachte dood.
Zij is patrones van mijnwerkers, vuurwerkmakers, gebruikers van vuurwapens, van artilleristen, van kanonniers, schutters, soldaten, metaalgieters, doodgravers en begrafenisondernemers. Doordat ze in toren werd opgesloten is zij ook patrones van architecten, bouwvakarbeiders, metselaars, steenhouwers, timmerlieden en dakdekkers; en van vestingwerken en torens als zodanig.
Omdat in torens van een klokkenspel hangt ook van beiaardiers, klokkenluiders en klokkengieters. Ze is ook patrones van gevangenen (omdat zij in haar gevangenschap van een engel de sacramenten ontving).
In de westerse kerk is zij een van de Veertien Noodhelpers. Daarnaast is zij patrones van hoedenmakers (omdat de hoed symbool is voor bescherming?); van koks (misschien vanwege de lekkernijen die eigenlijk bij het naderende Sinterklaasfeest horen?). Verder wordt haar voorspraak ingeroepen tegen koorts, pest en voor een gelukkig stervensuur; ze is beschermheilige tegen brand, bliksem en vuur; voorts wordt haar voorspraak ingeroepen bij storm. Erasmus († 1536) vertelt in zijn Enchiridion (66), dat Barbara’s voorspraak ook werd ingeroepen om niet in de handen van de vijand te vallen.

Bron: heiligen.net

Op deze icoon is de heilige afgebeeld met een martelaarskruis in de rechter hand.

Inscripties

De heilige Grootmartelares Barbara

10-2015

Deze icoon is te koop.
Neem contact op met Liesbeth

Formaat: 22 x 30 cm