Heilige Blasius met de heilige Floris en Laurus

Geplaatst op 3 juni 2018

Heiligen

De broers Floris en Laurus (ook wel Floros en Lauros) leefden in de 2e eeuw na Chr. en waren steenhouwer van beroep. Ze kregen de opdracht een heidense tempel te bouwen. Toen deze klaar was wijdden ze de tempel aan Christus. Daarop werden ze gemarteld en in een diepe put gegooid. Op deze plaats ontstond een drinkplaats voor paarden. Het feest van deze heiligen is op 18 augustus.
Meer informatie over deze heiligen

De heilige Blasius of Blasios was bisschop van Sebaste en werd en wordt vooral vereerd als patroon van het vee. Hij leefde ten tijde van de christenvervolging onder keizer Licinius (311-323) en hield zich daarom schuil in het bos. Daar leefde hij in vrede met de wilde dieren. Dieren kwamen zelfs naar hem toe om te worden genezen.Na te zijn opgepakt en gemarteld, is hij onthoofd. Er zijn veel legenden over de heilige opgenomen in de Legenda Aurea, waaronder het verhaal dat hij een kind bij wie een visgraat in de keel was blijven steken, weer beter maakte. Dit verhaal ligt ten grondslag aan de zogenaamde Blasiuszegen en hij wordt aangeroepen door lijders aan keelziekten. (o.a.)
Uitgebreidere beschrijving van leven en legenden

De afbeelding

Op deze icoon zijn de heiligen ieder op een bergtop afgebeeld. Blasius draagt een bisschopsgewaad met stola. Floris en Laurus hebben beiden een martelaarskruis in de hand. Op de voorgrond zijn koeien, paarden en schapen afgebeeld. Alle drie de heiligen behoren tot de zogenaamde veeheiligen.

Inscripties

De inscripties luiden: heilige Floris, heilige Blasius, heilige Laurus
Svyatuiy ( meestal afgekort) betekent: heilige

Deze icoon is te koop.
Neem contact op met Liesbeth

Formaat: 30 x 40 cm