Heilige Catharina van Alexandrië

Geplaatst op 10 maart 2009

Heiligen

De afbeelding

Naar een icoon uit het Catharina-klooster te Sinaï, uit het begin van de 13e eeuw. Op de originele ikoon is deze afbeelding omgeven door scènes uit het leven van de heilige.

De heilige Catharina van Alexandrië werd in de derde eeuw geboren als dochter en enig kind van koning Cestus van Cyprus.
Zij stond bekend om haar intelligentie, wijsheid en uiterlijke schoonheid. Door haar contacten met een kluizenaar bekeert zij zich tot het christendom en huwt op mystieke wijze met Christus. Keizer Maxentius vervolgt alle christenen en laat hen martelen en ter dood brengen. Als hij Alexandrië bezoekt, raakt hij onder de indruk van de mooie 18-jarige Catharina, die hem opzoekt om over God te vertellen en hem probeert over te halen de vervolging van christenen te staken.
Maxentius wil zelfs met haar trouwen en probeert Catharina te bewegen haar geloof de rug toe te keren door middel van discussies met 50 door hem uitgenodigde, niet-christelijke, geleerden.
Met haar wijsheid en welsprekendheid brengt zij de geleerden er echter toe zich te bekeren. Daarop laat Maxentius Catharina opsluiten in de gevangenis, waar zij bezoek krijgt van Maxentius’ echtgenote Faustina, en een dienaar, die medelijden met haar hebben. Beiden worden door Catharina bekeerd tot het christendom. Daarop laat Maxentius haar martelen op een rad, maar de spaken van het wiel worden door een engel gebroken. Als de keizer ontdekt heeft dat Faustina eveneens bekeerd is, laat hij Catharina en Faustina onthoofden. Uit het lichaam van Catharina vloeit melk in plaats van bloed.

Na haar dood, in 307, worden haar overblijfselen door engelen naar de berg Sinaï gebracht.In de 10e eeuw worden haar relieken daar gevonden. Het klooster dat zich daar bevond, en dat uit de 6e eeuw dateerde, en dat oorspronkelijk aan de Moeder Gods was gewijd, heet sindsdien Catharina-klooster. In de 11e eeuw zou een groot deel van haar relieken, met uitzondering van haar schedel en een van haar handen, door een monnik naar Rouen in Frankrijk zijn gebracht.

Op iconen wordt de heilige Catharina afgebeeld als een keizerlijke persoon, met een gouden (Byzantijnse) kroon en kostbare oorsieraden. Haar kleding is rijk versierd met parels en edelstenen. In haar rechter hand houdt zij een rood martelaarskruis vast. Zo’n martelaarskruis bevestigt de martelaarsstatus van de afgebeelde heilige: rood is de kleur van het martelaarschap.

De heilige Catharina is, na de Moeder Gods, de meest geliefde vrouwelijke heilige. Sinds de 7e eeuw wordt zij in het oosten sterk vereerd.

Inscripties

H AГIA EKATEPHNA betekent: Heilige Catharina.

03-2009

Formaat: 11,5 x 24 cm