Heilige Christoffel (Christophoros)

Geplaatst op 17 juli 2023

Heiligen

Naar een muurschildering (ca. 1280) in de Stiftskirche M√ľnstermaifeld.

De afbeelding

In de Legenda Aurea is Christoforus een Kanaäniet van groot postuur, die alleen de machtigste man van het rijk wil dienen, de koning. Maar als de koning bang blijkt te zijn voor de duivel, biedt Christoforus de duivel zijn diensten aan. Tot hij merkt dat die op zijn beurt weer bang is voor de Gekruisigde. Hij ontmoet onderweg een kluizenaar, die hem over Christus vertelt. Daarop besluit hij Christus te dienen en hij krijgt als taak arme reizigers en pelgrims over een gevaarlijke rivier te dragen. Op een nacht moet hij een kind over de rivier dragen, dat, hoewel een kind, heel erg zwaar blijkt te zijn en met elke stap zwaarder lijkt te worden. Het kind blijkt Christus te zijn, die de last van de hele wereld op zijn schouders heeft genomen. Hij vraagt Christoforus, als een teken, zijn staf in de grond te steken. De volgende dag bloeide de staf en hing er fruit aan. Ook volgens de Legenda Aurea zou Christoforus zijn onthoofd.

De feestdag van de heilige Christoffel is op 9 mei.

Hij is de beschermheilige tegen demonen en onweer, de beschermer van reizigers, vestingen, schippers, veerlieden, lastdragers, atleten, tuinders, groente- en fruithandelaren, en in het oosten ook van artsen.

Inscripties

STI CHRISTOPHORI SPECIEM TUETUR ILLA QUOQUE DIE NULLO LANGUORE TENET (latijn) betekent: wie de heilige figuur van Christoffel in gedachten houdt, komt de dag zonder vermoeidheid door.

Formaat: 20 x 30 cm, eitempera, bladgoud op een houten paneel