Heilige Christoffel

Geplaatst op 8 juli 2014

Heiligen

De afbeelding

‘Christoffel’of ‘Christoforus’ betekent ‘Christusdrager’ (Grieks)

Naar een icoon van Photios Kontiglou, een heel bekende Griekse iconenschilder (1895-1965), die werd geïnspireerd door ikonen in het Stavronikita-klooster op Athos.

Volgens de legende zou Christoforus in de 3e eeuw geboren zijn in het land van de menseneters of hondenkoppigen (Kynokephalen). Op Russische ikonen wordt hij dan ook vaak met een hondenkop afgebeeld (maar dat is hier niet het geval). Volgens een Cypriotische legende zou hij een zeer knappe man zijn geweest, die tot God zou hebben gebeden om hem een hondenkop te geven, zodat hij een mooi dorpsmeisje niet zou verleiden. Weer een andere legende verhaalt dat hij als hondenkoppige afkomstig zou zijn uit Nubië, en vervolgens naar Syrië trok, waar hij zich tot het christendom bekeerde, menselijke spraak ontving en begon te preken. Hierom echter werd hij gevangen genomen en onthoofd. En tenslotte vertelt een nog ouder verhaal dat, na Pinksteren, de apostel Bartholomeus werd uitgezonden naar het land der Kynokephalen om het evangelie te verkondigen. Daarop liet een Kynokephaal zich dopen en kreeg daardoor een menselijke tong, waarna hij kon spreken. Bij zijn doop kreeg deze de naam Christoforus. Hij op zijn beurt ging het evangelie verkondigen in Samos en Lycië.

Christoforus wordt dan ook vaak afgebeeld met een uitgestoken tong en met een hondenkop. Tijdens de christenenvervolging onder keizer Decius zou hij zijn gevangen genomen, gemarteld en ter dood gebracht.

Latere legenden verhalen dat Christoforus tot het leger van de keizer toetrad en vele soldaten bekeerde. Als zodanig wordt hij dan ook wel afgebeeld in een militaire uitrusting, met in zijn ene hand een martelaarskruis en in zijn andere hand een staf. Die staf is soms uitgegroeid tot een palmboom, zoals ook op deze icoon het geval is.

In de Legenda Aurea is Christoforus een Kanaäniet van groot postuur, die alleen de machtigste man van het rijk wil dienen, de koning. Maar als de koning bang blijkt te zijn voor de duivel, biedt Christoforus de duivel zijn diensten aan. Tot hij merkt dat die op zijn beurt weer bang is voor de Gekruisigde. Hij ontmoet onderweg een kluizenaar, die hem over Christus vertelt. Daarop besluit hij Christus te dienen en hij krijgt als taak arme reizigers en pelgrims over een gevaarlijke rivier te dragen. Op een nacht moet hij een kind over de rivier dragen, dat, hoewel een kind, heel erg zwaar blijkt te zijn en met elke stap zwaarder lijkt te worden. Het kind blijkt Christus te zijn, die de last van de hele wereld op zijn schouders heeft genomen. Hij vraagt Christoforus, als een teken, zijn staf in de grond te steken. De volgende dag bloeide de staf en hing er fruit aan. Ook volgens de Legenda Aurea zou Christoforus zijn onthoofd.

De feestdag van de heilige Christoffel is op 9 mei.

Hij is de beschermheilige tegen demonen en onweer, de beschermer van reizigers, vestingen, schippers, veerlieden, lastdragers, atleten, tuinders, groente- en fruithandelaren, en in het oosten ook van artsen.

Inscripties

O AΓIOΣ XPIΣθOФOPOξ (De heilige Christoforos)

IC XC (Jezus Christus)

07-2014

Deze icoon is te koop.
Neem contact op met Liesbeth

Formaat: 15 x 30 cm