Heilige Elisabeth van Hongarije

Geplaatst op 7 februari 2015

Heiligen

De afbeelding

De heilige Elisabeth van Hongarije wordt ook wel Elisabeth van Thüringen genoemd.

Elisabeth (1207-1231) was de dochter van Andreas II van Hongarije. Op 4-jarige leeftijd werd ze uitgehuwelijkt aan Lodewijk IV van Thüringen met wie ze in 1221 in het huwelijk trad. Ze`kregen twee dochters en een zoon. Zij was zeer begaan met de armen en tijdens de hongersnood van 1226 deelde ze, tegen de wil van haar man in, broden uit aan de armen. Ze smokkelde deze broden mee in haar schort. Op een dag werd ze echter door haar echtgenoot betrapt, maar als ze op zijn bevel haar schort open doet, blijkt dat niet te zijn gevuld met broden, maar met rozen. Lodewijk sterft in 1227 tijdens de kruistocht aan de pest. Elisabeth weigerde een huwelijksaanzoek van haar zwager, omdat ze Lodewijk beloofd had nooit met een ander te zullen trouwen. Als straf werden haar haar kinderen afgenomen en werd ze uit haar kasteel (Wartburg) verdreven. Paus Gregorius IX kwam haar te hulp en ze ging op slot Marburg wonen. Ze werd lid van de derde orde van Franciscus van Assisi en wijdde haar leven aan de verzorging van zieken in het ziekenhuis dat ze laat bouwen. Ze stierf op 24-jarige leeftijd. In 1232 bouwde haar geestelijk leidsman Konrad van Marburg een kerk boven haar graf, die aan Sint-Franciscus werd gewijd. In 1235 werd ze heilig verklaard, in het bijzijn van keizer Frederik II, die een kroon schonk voor haar reliekschrijn. Haar dienstmeisje Jutta werd later ook zalig verklaard.

Omdat men in vroeger tijden de dagen aanduidde met de heilige, kent de Nederlandse geschiedenis de zogeheten Elisabethsvloed, een westerstorm, die op 19 november 1421 voor geweldige overstromingen zorgde, waaruit de huidige Biesbosch is ontstaan.Haar feestdagen zijn 17 en 19 november.

Legenden en wetenswaardigheden over de heilige Elisabeth Van Thüringen zijn te vinden op Heiligen.net.

Op deze icoon is de heilige afgebeeld als prinses, met rijk versierde kroon. Ze zou eigenlijk drie kronen verdienen, zo wil het verhaal: de kroon der martelaren om haar boetedoening, de kroon der maagden om haar zuiverheid en de kroon der predikers om haar goede voorbeeld. In haar handen houdt ze een schaal vast met daarop twee broden, een tros druiven en kan.

Inscripties

Ή ΑΓÍΑ `EΛΙΣΑΒΕΤ(De Heilige Elisabeth)

Een andere icoon van de heilige Elisabeth

02-2015

Formaat: 25x38 cm, lijst met houtsnijwerk