Heilige Jacobus de Meerdere

Geplaatst op 7 juli 2017

Heiligen

De afbeelding

Jacobus was een zoon van Zebedeus en Maria Salome en de oudere broer van de evangelist Johannes. De naam ‘Jacobus’ komt uit het Hebreeuws en betekent ‘de vasthoudende’. Net als zijn vader en broer was hij visser aan het Meer van Genesaret. Hij was een van de eerste leerlingen van Jezus. Samen met Petrus en Johannes was Jacobus getuige van de verheerlijking van Jezus op de berg Thabor.

Nadat hij geprobeerd had aan vervolging te ontkomen door naar Spanje uit te wijken, zou hij gepredikt hebben rond Santiago de Compostella, volgens de legende. Nadat hij naar het Heilige Land was teruggekeerd, werd hij op bevel van Herodes Agrippa I alsnog gevangen genomen, gemarteld en onthoofd. Zijn stoffelijk overschot zou via het Catharinaklooster in de Sinaï zijn overgebracht naar Santiago d Compostella. Deze stad is sindsdien een belangrijk pelgrimsoord. Jacobus is de beschermheilige van Spanje.
Op iconen wordt hij afgebeeld als een man van middelbare leeftijd, met een baard. Hij draagt een rood onderkleed en een blauw of groen bovenkleed. Onder invloed van de pelgrimage naar Santiago de Compostella heeft hij vanaf de 13e eeuw als attributen een pelgrimsstaf in en een Jacobsschelp.

Inscripties

‘De heilige apostel Jacobus’

07-2017

Formaat: 24 x 30 cm