Heilige Joris de Drakendoder

Geplaatst op 26 juni 2020

Heiligen

Deze icoon is geschilderd op een rond houten broodplankje dat vroeger door zusters in een klooster is gebruikt.
Heilige Joris, ook wel: Georgios (Grieks), Georgij (Slavisch) van Lydda genaamd. De naam ‘Gregorius’ betekent ‘de waakzame’ (Grieks)

De heilige Joris zou omstreeks 280 zijn geboren in Cappadocië, als zoon van een Romeinse legerofficier. Hij zelf diende als soldaat in het leger onder keizer Diocletianus en stond bekend om zijn dapperheid. Nadat hij zich tot het christendom had bekeerd, verzette hij zich tegen de christenvervolging en werd hij gevangen genomen, gemarteld en in 303 gedood. Zijn relieken werden in Lydda bewaard. Eusebius van Caesarea, de hoftheoloog van Constantijn de Grote, heeft het leven van Joris beschreven. Joris werd geroemd om zijn vasthoudendheid in het christelijk geloof.

Joris doet vele wonderen en moet vele martelingen doorstaan.
Een van de bekendste wonderen is de legende van de draak. De stad Silcha in Libië werd geterroriseerd door een hongerige draak, die elke dag een van de kinderen van de stad op vrat. Toen de dochter van de koning aan de beurt was om te worden verslonden, gebeurde er een wonder. Joris verscheen op zijn paard aan gegaloppeerd en doorstak de draak met zijn lans. Vervolgens vroeg hij de prinses de draak met haar riem vast te binden en de stad in te leiden. Daar aangekomen stak Joris de draak dood. De heidense bevolking en ook de koning en zijn familie bekeerden zich daarop tot het christelijk geloof.

Iconografie

Op deze ronde icoon is te zien hoe Joris de draak met zijn lans doorsteekt. Joris is als soldaat, in volle wapenrusting en met wapperende mantel, gezeten op een wit paard afgebeeld.

Inscripties
СВ(ЯТЫЙ, afgekort)  Георгий
(Svyatuiy Georgii). Dir betekent: de heilige Joris

Formaat: 20 cm Ø, rond houten paneel, eitempera, bladgoud