Heilige martelaren van Alapajevsk

Geplaatst op 16 oktober 2023

Heiligen, Icoon

Deze icoon houdt verband met gebeurtenissen tijdens de Russische revolutie.
In de nacht van 18 juli 1918 werden acht mensen, waaronder een aantal verwant aan de familie Romanov, al eerder gevangen genomen door de bolsjewieken, in de schacht van een verlaten ijzermijn geworpen. Volgens een versie van de gebeurtenissen waren zij al dood voordat ze in de mijn belandden, een andere versie vertelt dat ze geslagen werden met een geweerkolf en daarna in de mijnschacht gegooid. Zeker is dat er daarna granaten naar beneden zijn geworpen.
Volgens het persoonlijke verslag van Vasily Ryabov, een van de beulen, overleefden Elisabeth en de anderen de  val in de mijn, wat Ryabov ertoe aanzette een granaat achter hen aan te gooien. Na de explosie beweerde hij Elisabeth en de anderen een orthodoxe hymne te hebben horen zingen vanaf de bodem van de schacht. Zenuwachtig gooide Rjabov een tweede granaat naar beneden, maar het zingen ging door. Ten slotte werd een grote hoeveelheid kreupelhout in de opening geschoven en in brand gestoken.
De slachtoffers waren: Groothertogin Elisabeth Fyodorovna (53 jaar oud), Groothertog Serge Michajlovitsj van Rusland (48 jaar oud), Keizerlijke prins Ioann Constantinovich van Rusland (32 jaar oud), Keizerlijke Prins Constantijn Constantinovitsj van Rusland (27 jaar oud), Keizerlijke prins Igor Constantinovich van Rusland (24 jaar oud), Prins Vladimir Pavlovich Paley , zoon van groothertog Paul Alexandrovich van Rusland en zijn vrouw prinses Olga Karnovich Paley (21), Fjodor Semionovitch Remez, secretaris van groothertog Serge (40 jaar oud), Zuster Varvara (Barbara) Yakovleva , non in het klooster van de heiligen Martha en Maria in Moskou (35 jaar oud).
Meer informatie

Iconografie
Op deze icoon zijn alle acht slachtoffers als heiligen (met aureolen) afgebeeld, staande rondom het kruis. Daaronder is een grot te zien, de mijnschacht waarin zij de dood vonden.

Inscripties
святые мученики Алапаевские (svyatyye mucheniki Alapayevskiye, afgekort)= de heilige martelaren van Alapajevsk
св Феодорz = de heilige Feodor (Fjodor)
св Элизабетa = de heilige Elisabeth
св Барбара = de heilige Barbara
св Сергий = de heilige Sergej
св Константинz = de heilige Constantijn
св Йωаннисz = de heilige Johan (Ioann)
св Владимирz = de heilige Vladimir
св Игорz = de heilige Igor
шахта = mijnschacht

 

Formaat: 25 x 30 cm, houten paneel, eitempera, bladgoud