Heilige Martinus van Tours

Geplaatst op 25 januari 2017

Heiligen

De afbeelding

Martinus (ca. 316-397) was de zoon van een Romeinse magistraat uit Hongarije. Hij kwam als ruiter in het Romeinse leger naar Gallië. Bekend is het verhaal dat hij, in Amiëns aangekomen, een arme man de helft van zijn mantel gaf. Hij bekeerde zich tot het christendom en verliet in 356 het leger.
Na verloop van tijd kwam Martinus kwam in Poitiers terecht waar hij leerling werd van de grote theoloog Hilarius († ca 368; feest 13 januari) was. In Ligugé bij Poitiers verrees in 361 het eerst Franse klooster. Hij leefde zeer sober, was heel erg bescheiden en toen hij in 371 tot bisschop van Tours werd gekozen, wilde hij niet in een luxe bisschoppelijk paleis wonen. Omdat hij als bisschop het monniksideaal trouw bleef, stichtte hij in 375 nabij Tours een nieuw klooster, Marmoutiers (= Martinus’ monasterium = Martinus’ klooster).

Op deze icoon is de heilige afgebeeld als jonge ruiter. In zijn linker hand houdt hij het zwaard vast, waarmee hij een stuk van zijn rode mantel heeft afgesneden. Dat stuk mantel, bestemd voor de arme bedelaar, houdt hij in zijn rechter hand.

Zijn feestdag is 11 november (Griekse kerk 12 november). Hij is de patroonheilige van o.a. Frankrijk en Hongarije, van de soldaten, de cavaleristen, de ruiters en de ridders; van de hoef- en wapensmeden; van de wevers, ververs, kleermakers, ceintuurvlechters, handschoenenfabrikanten, hoedenmakers, borstelbinders en kuipers. Hij wordt aangeroepen tegen oogaandoeningen en slangenbeten.

Meer over de heilige Martinus is te vinden op —heiligen.net—

Inscripties

Sanctus Martinus

01-2017

Formaat: 18 x 35 cm