Heilige Nikolaas en heilige Gudula

Geplaatst op 6 juni 2022

Heiligen

Dubbelicoon met de heilige Nikolaas en de heilige Gudula (Goedele) van Moorsel. Deze icoon heb ik twee maal mogen schilderen.

Nikolaas
Nikolaas is een van de meest vereerde heiligen. De naam ‘Nikolaas’ is afgeleid van het Griekse ‘niké’ (= overwinning) en ‘laos’ (= volk), dus: ‘overwinnaar voor het volk’. Hij beschermt het land, maar ook de huizen, de zeelui en de kooplieden.
De heilige is afgebeeld in het liturgische gewaad van een bisschop. Met zijn rechterhand maakt hij een zegenend gebaar, in zijn linkerhand houdt hij een bijbel vast. Karakteristiek voor Nikolaas zijn verder het hoge voorhoofd, als teken van zijn wijsheid, kort haar en een volle baard. Links op de achtergrond is een schip te zien.

Gudula
De heilige Gudula (of Goedele) is een Belgische heilige uit de 7e eeuw. Ze was heel vroom en had de gelofte van zuiverheid afgelegd. Elke morgen, bij het kraaien van de haan, ging ze op weg naar de kerk in Moorsel. Toen ze zo weer eens op weg was naar de kerk, woei haar lantaarn uit. (Of werd deze door de duivel uitgeblazen?) Vuur maken was een tijdrovende zaak. Zij bad tot God, en de lamp ging vanzelf weer branden. Er worden vele wonderen aan haar toegeschreven. Meer over deze heilige leest u hier.

Inscripties

‘O ‘A ГIOC NIKOΛAOC (De Heilige Nikolaas)

Ή AΓIA ΓOYΔOYΛΑ (De heilige Gudula)

Formaat: 30 x 25 cm, houten paneel, eitempera, bladgoud