Heilige Parasceva

Geplaatst op 23 november 2014

Heiligen

De afbeelding

De heilige Parasceva wordt ook wel Parascve, Petka (Bulgaars), Pjatnitsa (Russisch), Venera, Veneranda of Veneria) van Rome (ook van Constantinopel)genoemd.

Geschilderd naar een moderne icoon van Ronald Medema.

De heilige Parasceva leefde in de 2e eeuw in Italië en was de vrome dochter van christelijke ouders. Haar naam betekent ‘vrijdag’, de dag waarop Christus aan het kruis is gestorven. Maar mogelijk werd ze zo genoemd omdat ze op een vrijdag geboren was. Nadat haar ouders gestorven waren, gaf ze de hele erfenis aan de armen en wijdde zich voortaan geheel aan het geloof. Tijdens de christenvervolgingen werd ze meerdere keren gevangen genomen en gemarteld. Tenslotte werd ze door een plaatselijke vorst, Tarasius, ter dood gebracht.

In later eeuwen werden haar relieken naar Constantinopel overgebracht. Zij wordt vereerd als genezeres en beschermster van het huwelijk, en is de patroonheilige van vrouwen, werkende vrouwen en huisvrouwen, maar ook van handels- en kooplieden. Op vrijdag worden immers veel markten gehouden. Verder wordt ze aangeroepen bij koorts, kiespijn en hallucinaties. Ze wordt met name in Rusland zeer vereerd als patrones van alle Slavische volken. Haar feestdag is 26 juli, in de orthodoxe kerk wordt ze op 28 oktober herdacht.

Op deze icoon is de heilige afgebeeld met een witte kap, als symbool van haar gevecht voor de reinheid van het geloof, en een rijk versierde diadeem.

Inscripties

‘De heilige Parasceva’ (Kerkslavisch)

11-2014

Deze icoon is te koop.
Neem contact op met Liesbeth

Formaat: 22 x 26 cm