Heilige Serafim van Sarov

Geplaatst op 4 maart 2019

Heiligen

De heilige Serafim van Sarov werd in 1759 in Koersk geboren als Prochor Mosjnin. Zijn vader, koopman en eigenaar van een steenfabriek, liet de kathedraal in Koersk bouwen, maar overleed voordat deze klaar was. Prochor was toen 3 jaar oud. Hij werd door zijn moeder Agathia opgevoed. Hij was heel gelovig, bad veel en bestudeerde de Heilige Schrift en hagiografieën. In 1776 ging hij als pelgrim te voet naar Kiev om in het holenklooster de iconen te vereren. Daar aangekomen gaf hij aan kloosterling te willen worden. Vader Dositheus zei hem dat hij naar het klooster van Sarov moest gaan om in te treden. En dat deed hij. Serafim van Sarov werd zijn kloosternaam. Gedurende 25 jaar leidde hij een leven in afzondering, als heremiet. Toen hij in 1804 hout aan het hakken was, in het bos vlakbij zijn hut, werd hij door dieven overvallen en in elkaar geslagen. Hierna keerde hij op last van de bisschop terug naar het klooster, waar hij zich terugtrok in zijn cel. Nadat de Moeder Gods aan hem verschenen was, zo’n 15 jaar later, opende hij pas weer de deur van zijn cel en werd raadgever voor veel mensen, met name ook voor vrouwen. Gedurende zijn leven had hij veel visioenen en mystieke ervaringen. Hij stierf in 1833. Er vonden meer dan 80 wonderen plaats op voorspraak van Serafim. In 1903 werd hij heilig verklaard, mede dankzij de inzet van tsaar Nikolaas II en zijn gemalin Alexandra. Bij deze heiligverklaring zou de tsaar een brief van de hand van Serafim hebben gekregen, geschreven tijdens zijn leven, waarin voorspellingen stonden omtrent de toekomst van Rusland en de tsarenfamilie.
Tijdens de revolutie werd het klooster van Sarov gesloten en pas in 1991 werden de relieken van de heilige herontdekt. In 2003 werden deze vanuit Moskou naar het Divejevoklooster van Sarov gebracht.

Iconografie
De heilige is op deze icoon ten voeten uit afgebeeld. Hij heeft de voor hem zo kenmerkende baard en haardracht en een enigszins breed gezicht.

Inscripties
СВЯТЫЙ ((Svyatuiy, afgekort): de heilige

CЄРАФІМ  СΑРОВКЇЙ (Serafim van Sarov)

 

 

Deze icoon is te koop.
Neem contact op met Liesbeth

Formaat: 25 x 50 cm (verdiept)