Heilige Sophia met haar dochters

Geplaatst op 9 september 2015

Heiligen

De afbeelding

De naam ‘Sophia’ of ‘Sofia’ betekent ‘Wijsheid’.

Een bekend icoontype is dat van Sophia, de Wijsheid Gods. Daarop wordt Sophia weergegeven als een gekroonde vrouw, met een rijk versierd gewaad, gezeten op een troon en met een rode, vurige uitstraling. (zie hiervoor: Sophia, Wijsheid Gods)

Deze icoon gaat terug op een legende, opgetekend in de 8e eeuw. In dat verhaal worden ook de namen van haar dochters genoemd: Fides, Spes en Caritas (Geloof, Hoop en Liefde). Sophia en haar man zouden in de 2e eeuw na Chr. in Milaan hebben gewoond, tijdens het bewind van keizer Hadrianus. Zij behoorden tot de hogere kringen en waren christenen. Na de dood van haar man verhuisde Sophia met haar drie dochters naar Rome, waar ze als christenen werden opgepakt, gemarteld en gedood. Een andere versie van het verhaal vertelt dat de kinderen stierven als martelaren en dat Sophia zelf stierf van verdriet bij een bezoek aan hun graf.

Haar verering stamt al uit de eerste eeuwen van het christendom en ze was vooral populair in het Oost-Romeinse Rijk. De feestdag van Sophia is 15 mei, de dag waarop een deel van haar relieken werden overgebracht van Rome naar klooster Eschau in de Elzas ten zuiden van Straatsburg, ergens tussen 757 en 767. 11 tot en met 14 mei staan bekend als koude dagen, de zogenaamde ijsheiligen. Omdat 15 mei daar precies op volgt, wordt Sophia ook wel ‘Koude Sofie’, ‘Sofia Iswibili’ oftewel ‘Sofia IJsvrouw’ genoemd.

Op deze icoon is de heilige Sophia afgebeeld met haar drie, nog jonge dochters, die hier de Griekse namen dragen: ΠICTIC ( Geloof), AΓAΠH (Hoop) en EΛΠIC (Liefde).

Inscripties

`H AGIA COFIA (De heilige Sofia)

09-2015

Deze icoon is te koop.
Neem contact op met Liesbeth

Formaat: 36 x 45 cm