Heilige Spiridon

Geplaatst op 15 juli 2008

Heiligen

De afbeelding

‘Spiridion’, ‘Spirion’, ‘Spuridion’ of ‘Spyridion’, ook wel genaamd “Van Cyprus” of “De Wonderdoener”. Naar een icoon uit Thracië, omstreeks 1600

Spiridon was een eenvoudige herder, die het mede door zijn grote wijsheid tot bisschop van Cyprus bracht. Aanvankelijk was hij getrouwd en had een dochter, Irene genaamd. Na de dood van zijn vrouw wijdde hij zich geheel aan een bewust christelijk leven. Naar alle waarschijnlijkheid nam hij deel aan het eerste concilie van Nicea; de akten van het concilie van Sardika zijn in ieder geval door hem medeondertekend. Hij stierf in 348.

In de 7e eeuw werden zijn relieken overgebracht naar Constantinopel, waar zij tot de inval van de Turken in 1453 bleven. Via Epiros belandden zijn overblijfselen tenslotte op Korfoe, waar zijn lijk rechtop staande in een sarcofaag wordt bewaard.Er zijn veel legenden omtrent Spiridon in omloop.

Overwinningen op de Turken bij Lepanto (1571), en Korfoe (1716), alsmede de bevrijding van het eiland van de pest in 1630, worden aan Spiridon toegeschreven. Hij is de beschermheilige van het eiland; ter ere van hem worden elk jaar processies gehouden. Hij was niet alleen menslievend, maar ook goed voor dieren; vandaar dat hij behalve patroonheilige van Korfoe ook beschermheilige van het vee is. Verder is hij de patroon van wezen, van zeelieden, en beschermheilige tegen overstromingen en de pest.

Hij wordt afgebeeld met een op een bijenkorf gelijkende herdersmuts en een lange gespleten baard.

—Meer informatie over de heilige Spiridon is te vinden op heiligen.net

Inscripties

De Heilige Spiridon

07-08

Deze icoon is te koop.
Neem contact op met Liesbeth

Formaat: 14 x 36 cm