Heilige Tatiana van Rome

Geplaatst op 24 april 2023

Heiligen

De heilige Tatiana zou in de derde eeuw zijn geboren als dochter van een rijke Romeinse consul, die haar  christelijk opvoedde. Zij werd diacones in een van de kerken van Rome. Onder keizer Alexander Severus (222-235) werd Tatiana gearresteerd en naar de tempel van Apollo gebracht waar zij een offer moest brengen, hetgeen zij weigerde. De heilige begon te bidden en er kwam een aardbeving waardoor het beeld van Apollo vernietigd werd en een deel van de tempel instortte. Daarop werd Tatiana op allerlei verschrikkelijke manieren gemarteld, maar telkens genazen haar wonden op wonderbaarlijke wijze.  En toen ze als prooi voor de leeuwen werd gegooid, gedroegen die zich als lammetjes en raakten haar niet aan.  Daarop bekeerden een aantal van haar beulen zich tot het christendom. Uiteindelijk werd Tatiana, samen met haar vader een een aantal bekeerlingen, onthoofd.
Tatiana is de patroonheilige van studenten.
Haar feestdag is in de oosterse kerk op 12 januari, 30 januari in de katholieke kerk.

Iconografie

De heilige Tatiana is afgebeeld als jonge vrouw, met losse haren, gekleed in een blauw gewaad en een rode mantel. Rood is de kleur van martelaarschap. Een leeuw onderwerpt zich aan haar.  Op de achtergrond zijn de voor iconen kenmerkende trapvormige bergen te zien en rechts een rijkversierd gebouw.

Inscripies

De inscriptie luidt: Святая Мученица (afgekort) Tatiana oftewel Svyataya Muchenitsa Tatiana. De heilige martelares Tatiana

Formaat: 20 x 25 cm, houten paneel, eitempera, bladgoud