Heilige Theodora

Geplaatst op 7 december 2021

Heiligen

Het is niet zeker wanneer Theodora werd geboren. Waarschijnlijk was dat rond het jaar 500, op Cyprus. Wat wel zeker is, is dat Theodora´s vader Acacius een berentrainer was in het grote Hippodroom van Constantinopel. Na de dood van haar vader werd zij, net als haar zus Komiko, actrice en courtisane, in die tijd een gebruikelijke combinatie. De Byzantijnse historicus Procopius beschrijft haar als een soort femme fatale. Na in 522 naar Constantinopel te zijn gegaan, geeft ze haar leven een andere wending en wordt ze wolspinster. Ze woont in de buurt van het keizerlijk paleis. Justinianus, neef van keizer Justinus, valt voor haar vanwege haar charme, haar intelligentie en haar moed. Na een wetswijziging (het was tot dan toe aan mannen van stand verboden met een actrice in het huwelijk te treden) trouwde het paar in 525. Na de dood van Justinus in 527, volgt Justinianus zijn oom op als keizer van het Byzantijnse rijk.
Justinianus zag Theodora als zijn gelijke en plaatste haar naast zich op de troon. Door haar toedoen werden er verschillende wetten aangenomen die betrekking hadden op de verbetering van de rechtspositie van vrouwen. Na het Nika-oproer in 532, een opstand die Justinianus bijna de troon kostte, bereikte Theodora het hoogtepunt van haar macht. Tijdens het oproer was zij, volgens de legende, degene die Justinianus ervan weerhield te vluchten, met de woorden ‘vorstelijkheid is een goede lijkwade’ of ‘purper maakt een mooie lijkwade’ (purper was in het Byzantijnse Rijk de kleur van de keizer). Na het neerslaan van de opstand herbouwden Justinianus en Theodora Constantinopel en gaven zij onder andere de opdracht tot de bouw van de Hagia Sophia. Zij zorgde er tevens voor dat er in Constantinopel ziekenhuizen kwamen en liet een oud paleis ombouwen als opvanghuis voor arme vrouwen. Theodora stierf op 28 juni 548. Haar naamdag is op 14 november.

Iconografie

De heilige is op deze icoon afgebeeld in een rijk versierd gewaad (licht purper, een keizerlijke kleur), en zij draagt de Byzantijnse keizerlijke kroon, rijk versierd met parels en edelstenen.
Deze icoon heb ik al eens eerder gemaakt.

Inscripties

`H AΓΙΑ θεοΔώρΑ (De heilige Theodora)

Formaat: 20 x 25 cm, houten paneel, eitempera, bladgoud