Huilende Moeder Gods van Tichvin

Geplaatst op 1 november 2009

Moeder Gods

Naar een Griekse icoon van de berg Athos

De afbeelding

De icoon van de Huilende Moeder Gods van Tichvin van de berg Athos bevindt zich achter het altaar van het klooster van de Profeet Elias.

Op 17 februari 1877 (donderdag in de tweede week van de vasten) bleven 7 monniken na het bidden van de none achter in de kerk., waar een icoon van de Moeder Gods van Tichvin hing. Tot hun ontsteltenis zagen ze tranen vloeien uit het rechteroog van de Moeder Gods van Tichvin. En daarna een grote traan uit haar linkeroog. De monniken veegden de tranen voorzichtig weg, verlieten de kerk en sloten de deur af. Toen zij 3 uur later terugkeerden voor de vespers, zagen zij sporen van tranen bij het rechteroog en een enkele traan bij het linkeroog van de Moeder Gods. Wederom veegden ze de traan weg. Daarna bleven de tranen weg. Sindsdien wordt deze gebeurtenis ieder jaar, op 17 februari, herdacht.

Deze icoon moet niet worden verward met de originele icoon van de Moeder Gods van Tichvin, waarvan de feestdag op 26 juni wordt gevierd.

De icoon van de Huilende Moeder Gods van Tichvin is van het Hodegetria-type. Het kind is op de linker arm van zijn moeder gezeten, die met haar rechter hand naar haar zoon wijst. Hij houdt een boekrol in Zijn linker hand, met Zijn rechter hand maakt hij een zegenend gebaar.

Inscripties

IHC XC (‘Jezus Christus’)
ΜΡ θΥ (Meter Theou, ‘Moeder Gods’)

11-2009

Formaat: 18x22cm