Moeder Gods Andronikovskaja

Geplaatst op 16 juli 2020

Moeder Gods

Iconen van de Moeder Gods Andronikov (Andronikovskaja) zin te herkennen aan de grote, rijk versierde kroon die Maria draagt. En aan het feit dat de Moeder Gods haar hoofd enigszins naar links neigt.

Lotgevallen van de icoon

De oorspronkelijke icoon zou een familie-icoon zijn van de Byzantijnse keizer Andronikos III Palaiologos (1297-1341). De icoon zou door hem zijn geschonken aan een klooster op het schiereiland Monemvasia, in de Zuid Griekse regio Peloponnesos. In 1821, toen de Ottomaanse Turken Griekenland aanvielen, vluchtte de abt van het klooster met de icoon naar de stad Patras.
Na de dood van de abt kwam de icoon in handen van een familielid, die consul-generaal van Rusland was, N. I Vlassopoulos. Diens zoon stuurde de icoon in  1839 naar Odessa en tenslotte naar de keizer van Rusland, Nikolai Pavlovich (Nicholas I, die regeerde van 1825-1855). Bijna dertig jaar lang bevond de icoon zich in het Winterpaleis in St. Petersburg, daarna een aantal jaren in de Drievuldigheidskathedraal, om in  1877 te worden overgebracht naar het Kazan-klooster in de buurt van de stad Vuishny Volochok, in de provincie Tver. In 1984 werd de Andronikov-icoon gestolen.

Iconografie

De Moeder Gods is tot en met de schouders afgebeeld. Zij draagt een rijk versierde kroon op haar licht genegen hoofd. In het verleden zou de oericoon  op een keer met een mes zijn aangevallen, waarna zij begon te bloeden. In de hals van Maria is dan ook een kleine bloedende wond te zien. Maria draagt een purperen mantel, zoals op iconen gebruikelijk. Aan weerszijden op haar schouders zijn de gebruikelijke sterren (fibulae) te zien. De derde ster ontbreekt (doordat de Moeder Gods  een kroon draagt). De halfedelstenen op deze icoon zijn carneolen.

Inscripties
ΜΡ θΥ (Meter Theou’, ‘Moeder Gods’)

Formaat: 23,5 x 30 cm, houten paneel, verdiept, eitempera, bladgoud, carneolen