Moeder Gods Giatrissa

Geplaatst op 1 juli 2013

Moeder Gods

Ook wel: Panagia Giatrissa, ‘Zij die Geneest’. Naar een moderne icoon van St. Isaac’s Skete (Klooster van St. Isaac van Syrië), naar het origineel uit Loutraki.

De afbeelding

De originele icoon komt, volgens de legende, uit Jeruzalem. De Moeder Gods is afgebeeld met het kind aan haar linker kant (bij haar hart). Zij houdt haar zoon met beide handen vast. Jezus heeft Zijn rechter arm om haar nek geslagen, met Zijn linker wijsvinger raakt hij de kin van Zijn moeder aan. Zij neigt haar hoofd naar haar zoon. Deze icoon behoort vanwege de voorstelling tot de Eleousa-iconen (‘Umilenie’ in het Russisch). Opmerkelijk is de rijk versierde purperen bovenmantel (maphorion). De Moeder Gods draagt verder een blauw onderkleed. Jezus draagt een met gouden stralen versierd bovenkleed. Goud staat voor het Goddelijk licht.

De icoon wordt sinds 1928 in Loutraki vereerd. Talloze mensen zouden zijn genezen nadat zij tot haar gebeden hadden. Er is een kerk aan haar gewijd en de feestdag is op 8 september.

Verering en processie op 8 september:
Filmpje

De inscripties

Moeder en kind hebben beiden een aureool (stralenkrans) om het hoofd. De aureool van Jezus is voorzien van een kruis, met enkele en dubbele lijnen, en de Griekse letters:
‘O ω Ν (HO OO N, ‘De Zijnde’ of ‘Hij Die Is’)

IC XC (‘Jesus Christus’)
ΜΡ θΥ (Meter Theou, ‘Moeder Gods’)
Ή ΓΙΑΤΡιCCΑ (‘De Giatrissa’)

07-2013

Formaat: 30x40cm