Moeder Gods van Dečani

Geplaatst op 1 oktober 2020

Moeder Gods

Iconografie
Naar een icoon geschilderd door Zograf Longin, de beroemdste Servische iconenschilder ui de zestiende eeuw. De icoon bevindt zich in het klooster Visoki Dečani. De icoon behoort tot het type ‘Eleousa’ oftewel Moeder Gods van de Tederheid. De nadruk ligt bij dit type iconen op de innige relatie tussen moeder en kind; de wangen zijn tegen elkaar aan gevlijd.
De indringende blik van Maria is niet op haar kind gericht. Zij lijkt met de van haar kind afgewende blik in de toekomst te kijken en te voorzien wat haar zoon te wachten staat. Het rechter handje van het kind rust in die van zijn moeder. Hij heeft zijn beentjes gekruist, het hieltje van zijn rechter voet is zichtbaar.
De Moeder Gods draagt een blauw (groen) onderkleed en een purperen bovenmantel. De kleur blauw verwijst naar de menselijke natuur. Purper wordt als een keizerlijke kleur beschouwd. Het kind is gekleed in een blauw onderkleed en een met gouden stralen versierd bovenkleed.

Inscripties

ΜΡ θΥ (Meter Theou’, ‘Moeder Gods’)
‘IC XC’ komt uit het Grieks en is een afkorting voor ‘Jezus Christus’
In het aureool van het kind is een deel van de kruisvorm te zien, zoals gebruikelijk op iconen van Christus, met enkele en dubbele lijnen. In aureolen van Christus staan altijd drie Griekse letters: ‘O ω Ν. (Hij die is, De Zijnde). Van de letters is alleen de de letter O zichtbaar.

 

 

Formaat: 18 x 22 cm, eitempera, bladgoud, houten paneel