Moeder Gods van Vatopedi

Geplaatst op 22 september 2008

Moeder Gods

De afbeelding

De Moeder Gods van Vatopedi (ook wel ‘Moeder Gods van Blijdschap en Troost’ genaamd) is vernoemd naar het klooster Vatopedi op de berg Athos, waar de icoon in de 9e eeuw zou zijn ontstaan. De Moeder Gods heeft het Christuskind op de linker arm. Met haar rechterhand omvat zij Zijn pols, Zijn rechter handje raakt haar wang. De Moeder heeft haar blik van het kind afgewend. Christus heeft een schriftrol in Zijn linkerhand. Er spreekt een grote tederheid uit deze afbeelding; het kind troost Zijn moeder, zoals de Moeder Gods de troosteres is van veel gelovige beschouwers.

Polimentvergulden

Deze icoon is gemaakt tijdens een cursus polimentvergulden (watervergulding) bij Esther den Engelse. De buitenste rand en de beide aureolen zijn (deels) gepolijst. De achtergrond is eveneens van goud maar niet gepolijst (olievergulding).

Polimentvergulden is een heel oude techniek, die al door de Egyptenaren werd toegepast. Het is een heel precieze en tijdrovende bezigheid. Meer over deze bijzondere techniek is te lezen via onderstaande link:

Polimentvergulden

Er is ook een iets minder tijdrovende manier, met de Köllner-methode:

Köllner-methode 

Inscripties

IC XC (‘Jezus Christus’)
ΜΡ θΥ (Meter Theou, ‘Moeder Gods’)
‘O ω H (HO-OON, ‘Hij Die Is’, ‘De Zijnde’)

09-2008

Deze icoon is te koop.
Neem contact op met Liesbeth

Formaat: 23,5x28cm