Moeder Gods verlicht mijn smart

Geplaatst op 2 maart 2011

Moeder Gods

Ook wel: Utoli moja pecali.

De originele icoon

De originele icoon, waarvan wordt aangenomen dat deze vervaardigd is op de berg Athos, duikt voor het eerst op tijdens de slag bij Shklov in 1640.

Tijdens de regering van Tsaar Michael Feodorovich (1596-1645) versloegen de Russen de Polen nabij Shklov (Wit-Rusland). Als dank werd de icoon door de Kozakken overgebracht naar de kerk van de heilige Nikolaas in Zamoskvorechye, Moskou. De wonderbare kracht van de icoon zou zich hebben geopenbaard in de 18e eeuw, toen een zieke vrouw, die leed aan krachtsverlies en verlamming aan handen en benen, in een visioen zag dat ze zich tot deze icoon moest wenden. Ze reisde naar Moskou, bad tot de icoon die ze uit haar visioen herkende en werd genezen, terwijl artsen niets voor haar hadden kunnen doen. Dit wonder vond plaats op 25 januari 1760, sindsdien een feestdag van de icoon. De icoon kreeg sindsdien een ereplaats in de kerk van Sint Nicolaas.

Tijdens de pestepidemie van 1771 vonden er – naar verluidt – een groot aantal wonderen plaats en sindsdien nam de verering van de icoon een hoge vlucht. In de jaren 30 van de 20e eeuw werd de kerk van Sint Nicolaas in Zamoskyorechye verwoest, maar de icoon werd ondergebracht in een andere kerk in Moskou, die eveneens aan de heilige Nikolaas was gewijd. Daar bevindt ze zich nog steeds.

De afbeelding

De Moeder Gods is op deze icoon gekleed in een rijk versierde mantel, met drie sterren – één op de kap en één op elke schouder. Zij draagt tevens een kroon, voorzien van edelstenen en parels. Het kind lijkt te rusten in de plooien van de mantel van Zijn moeder, slechts ondersteund door haar rechterhand. De linker hand van de moeder is in een peinzend gebaar naar haar wang gebracht. Van oudsher is dit een gebaar van bezorgdheid, en de Moeder Gods toont op deze manier dat zij begaan is met allen die zich met hun zorgen via haar tot haar zoon wenden om troost.

Inscripties

De tekst op de boekrol die Christus in zijn handen houdt, luidt:
Суд праведен судите, милость и щедроты творите к… (‘Oordeelt rechtvaardig, weest genadig en vrijgevig…’)

De inscriptie, links van de Moeder Gods luidt:
Утолᴎ Mоѧ Пєчали (‘Verzacht mijn leed’)

En verder zijn de  standaard inscripties te zien:
ΜΡ θΥ (Meter Theou, ‘Moeder Gods’)
IC XC (‘Jezus Christus’)
En (in het aureool van het Kind) Ό ω Ν (‘Hij die Is’, ‘De Zijnde’)

2010/2011

Formaat: 25x30cm