Moeder Gods Vladimirskaja

Geplaatst op 12 april 2012

Moeder Gods

Detail van de Moeder Gods van Vladimir

De afbeelding

Moeder Gods Vladimirskaja. Op deze icoon van het Eleousa-type, zijn alleen de hoofden van Moeder en Kind afgebeeld. De wangen van Moeder en Kind zijn tegen elkaar aangevleid. Iconen van dit type heten daarom ook wel ‘Moeder Gods van de Tederheid’.

De oericoon, waarop Moeder en Kind ten halve lijve zijn afgebeeld, werd in opdracht van vorst Isjaslav van Kiev in Constantinopel geschilderd. Via Kiev kwam de icoon in Vladimir (vandaar de naam ‘Vladimirskaja’) terecht. Tenslotte belandde zij in Moskou, toen deze stad in 1395 door de Mongolen dreigde te worden veroverd. Door een processie te organiseren, waarbij de icoon door de stad werd gedragen, zou Moskou gespaard zijn gebleven. Als gevolg daarvan werd de icoon voorwerp van diepe verering en kreeg een plaats in de Hemelvaartskathedraal van het Kremlin. Sinds de revolutie van 1917 bevindt ze zich in de Tretjakov-Galerij, het belangrijkste iconenmuseum van Rusland te Moskou.

Van de kleding van de moeder Gods is slechts een stuk van haar maphorion, een purperen mantel, te zien. Purper is een keizerlijke kleur. De mantel is afgezet met rood en goud gestreept band en is verder voorzien van drie sterren, waarvan er hier één op de kap van de mantel te zien is. Deze sterren symboliseren de Triniteit (Drie-eenheid) in haar, maar kunnen ook beschouwd worden als symbolen van de maagdelijkheid van de Moeder Gods vóór, tijdens en na de geboorte van Jezus.

Op deze icoon staan geen inscripties en er zijn geen aureolen afgebeeld.

04-2012

Formaat: 20x25cm