Aanbidding van de Wijzen

Geplaatst op 1 december 2019

Feestdagen

Kersticoon waarop de aanbidding van de wijzen (Driekoningen) centraal staat. Voor een stal buiten de stad Bethlehem, zit Maria op een stenen zetel  met de pasgeboren Jezus op haar schoot. Het kind begroet de drie wijzen die kostbare geschenken aanbieden: goud , wierook en mirre. De wijzen en hun gevolg  zijn met paarden en kamelen  op weg gegaan om de pasgeboren koning te zoeken. Een ster heeft hen de weg gewezen. Naar een icoon van Emmanuel Tzanes (1610-1690), een van de meest gerespecteerde schilders uit de laatste periode van de Kretenzische school. Hij was een geleerde, afkomstig uit Rethimnon, en stond ook in zijn tijd al hij hoog aangeschreven.

Iconografie

Bij deze icoon zijn duidelijk westerse invloeden te bespeuren. Op traditionele iconen speelt de gebeurtenis zich af in een grot, niet in een stal. De drie koningen of wijzen zijn op oosterse iconen drie mannen van verschillende leeftijden en er is geen donkere koning bij, zoals hier wel het geval is.
Ook zijn de bergen op de achtergrond naturalistisch weergegeven en niet trapvormig opgebouwd uit leisteen, zoals op oude iconen te zien is.
Wel draagt Maria een purperen gewaad, zoals op iconen gebruikelijk is en heeft het kind een aureool waarin een kruisvorm is aangebracht. En ook de traditionele inscripties ontbreken niet.

Inscripties

Ή  ΠΡΟΣΚΥΝΗΣΙΣ  ΣωΝ  ΜΑΓωΝ  (De begroeting van de Wijzen)
ΜΡ θΥ (Meter Theou, ‘Moeder Gods’)
IC XC (‘Jezus Christus’)
En (in het aureool van het Kind) Ό ω Ν (‘Hij die Is’, ‘De Zijnde’)

 

 

Deze icoon is te koop.
Neem contact op met Liesbeth

Formaat: 25 x 30 cm