Aartsengel Gabriël

Geplaatst op 22 juni 2013

Engelen

De afbeelding

Naar een moderne icoon van Camelia Toma.

Volgens Pseudo-Dionysios zijn er 7 aartsengelen, bodes die de opdrachten van God overbrengen naar de andere engelen en naar de mensen. Gabriël is de belangrijkste boodschapper, en na Michaël de tweede in rang. De naam ‘Gabriël’ betekent ‘man van God’. In het Nieuwe Testament is het Gabriël die aan Zacharias en zijn vrouw Elisabeth de geboorte van hun zoon Johannes aankondigt, en een half jaar later aan Maria de geboorte van Christus (de zogenaamde Annunciatie). En ook de geboorte van Maria zelf had hij aangekondigd bij haar ouders, Anna en Joachim. De feestdagen van Gabriël zijn 26 maart en 13 juli.

Gabriël wordt op iconen afgebeeld als een jongeman, gekleed in een rijk versierd gewaad, met een bodestaf of een scepter in de hand. Hij draagt een groen onderkleed en een rood bovenkleed. Op iconen van de Annunciatie zijn de kleuren van zijn gewaden ook vaak groen en rood. In zijn haar draagt hij een haarband met losse linten aan de uiteinden, de zogenaamde toroki of tenia’s. In zijn linker hand heeft hij een boekrol met de tekst:

Ό ΦθΑΛMOi KV ÉΠIΔIKαι OVC * K ÀI ώ TA AVT’EιCΔEHCιv AVTωN (met afkortingstekens erboven, ‘De ogen des Heren zijn op de rechtvaardigen en zijn oren tot hun geroep’)

Inscripties

OAΓ ΓΑΒP (afkorting voor ‘Aartsengel Gabriël’)

06-2013

Formaat: 15 x 30 cm