Aartsengel Rafaël

Geplaatst op 20 april 2020

Engelen

Rafaël is een van de zeven aartsengelen. De naam ‘Rafaël’ betekent ‘God geneest’.  Deze icoon is geschilderd op een rond houten broodplankje dat vroeger door zusters in een klooster is gebruikt.

In het bijbelboek ‘Tobit’ wordt verteld hoe de aartsengel Rafael de jonge Tobias begeleidt op zijn weg van Nineve naar Ekbatana. Hij helpt Tobias bij het vangen van een gevaarlijke vis. Daarnaast bevrijdt hij het meisje Sara van een boze geest. Telkens wanneer Sara de huwelijksnacht met een bruidegom doorbracht, bleek deze de volgende ochtend te zijn overleden; dat was haar al zes keer overkomen. Maar Tobias, de zevende bruidegom, bleef door Rafaëls voorzorgen in leven. Uiteindelijk wist de jonge Tobias op aanwijzing van zijn reisgezel Rafael zijn oude vader Tobit van diens blindheid te genezen met de gal van een gevangen vis. Ongetwijfeld een toespeling op de betekenis van zijn naam: Rafaël,  ‘God geneest’.

Iconografie

Rafaël is afgebeeld zoals de andere aartsengelen, in de rijk versierde kledij van bodes aan het Byzantijnse hof. Hij draagt een haarband met linten (toroki) en heeft een bodestaf in de rechter hand. In zijn linker hand is een schaal met een vis afgebeeld.

Inscripties

De inscripties luiden:

Ό ΑΡΧ   ΡΑΦΑΗΛ  (de aartsengel Rafaël) (met afkortingsteken)

Formaat: 20 cm Ø, rond houten paneel, eitempera, bladgoud