Annunciatie (paneel met houtsnijwerk)

Geplaatst op 14 mei 2022

Feestdagen

Verkondiging door de engel aan Maria, naar een oude Russische icoon van Ivan Maximov uit 1670. Maximov was een leerling van Simon Ushakov. Plank met houtsnijwerk.
Deze icoon heb ik al eens eerder mogen maken. Zie eerdere versie

Iconografie

Aan de linker zijde van de icoon is de engel Gabriel afgebeeld, zijn rechter hand maakt een spreekgebaar. Hij verkondigt Maria de blijde boodschap: zij zal de moeder van Gods zoon worden. Gabriël heeft een bos bloemen in zijn linker hand. Maria is aan de rechter zijde te zien, staan voor een rijk versierde zetel, onder een baldakijn, haar voeten op een rood kleed.

Gabriël is gekleed zoals gebruikelijk op iconen, in een kostbaar gewaad, als bode van God, met linten in het haar. Maria draagt een purperen bovenkleed en een blauw onderkleed. De kleur blauw verwijst naar de menselijke natuur. Purper wordt als een keizerlijke kleur beschouwd. In haar linker hand houdt zij een spintol. Volgens de legende zou zij op het moment van de annunciatie bezig zijn geweest met het weven van het voorhangsel van de tempel, hetzelfde voorhangsel dat zou scheuren op het moment dat Christus aan het kruis sterft. Op haar mantel bevinden zich, zoals gebruikelijk, drie sterren.

Uit de hemel daalt een duif, in een gouden lichtstraal die op Maria valt. De duif is het symbool van de Heilige Geest.
Het gebeuren speelt zich af in een paleisachtige omgeving met poorten,  bogen, doorkijkjes en ornamenten.

Inscripties

ΜΡ θΥ (Meter Theou, ‘Moeder Gods’)
OAΓ ΓΑΒP (afkorting voor ‘Aartsengel Gabriël’)

In het opengeslagen boek:

Ίδού ή δούλη κορίου ϒένοιτό μοι κατά τό  ρήμά σου
(Zie de dienstmaagd des Heren, mij geschiede naar uw woord)

Formaat: 34 x 42 cm, houten paneel met houtsnijwerk, eitempera, bladgoud