Annunciatie

Geplaatst op 7 juni 2007

Feestdagen

De afbeelding

Naar een tabletka uit Tver (Rusland), 2e kwart van de 15e eeuw.(Op de andere zijde van het origineel staat de Geboorte van Christus)

De engel Gabriël nadert Maria met de rechterhand in een spreekgebaar geheven en in de andere hand een bodestaf. Hij verkondigt Maria de blijde boodschap: zij zal de moeder van Gods zoon worden. Maria houdt haar geheven rechterhand geopend, als teken van acceptatie. Zij is gezeten op een troon, gekleed in een purperen maphorion. Purper is een voorname kleur, voorbehouden aan keizers en hoogwaardigheidsbekleders. De mantel is versierd met drie sterren, die de maagdelijkheid van Maria vóór, tijdens en na de geboorte van Christus symboliseren. Haar onderkleed is blauw, de kleur van zuiverheid en vroomheid, maar ook van menselijkheid. Op de achtergrond zijn twee gebouwen afgebeeld, verbonden door een rode doek of velum, wat betekent dat de scène zich binnenshuis afspeelt.
Vanuit de hemel daalt een duif, als symbool van de Heilige Geest, neer. De reden dat een duif het symbool van de Heilige Geest is, is gelegen in het feit dat een duif geen gal heeft. Gal wordt gezien als kwaad (gal spuwen) en een duif is dus een vogel zonder Kwaad.

Inscripties

Maria, Moeder van God

06-2007

Formaat: 26 x 40 cm