Beschermengel

Geplaatst op 23 mei 2020

Engelen

Beschermengelen zijn engelen uit de derde (laagste) triade van de engelenkoren van Dionysius de Areopagiet.  Deze ‘gewone’ engelen hebben een beschermende taak. De kerkvaders hebben verondersteld dat aan ieder mens een beschermengel is toegewezen.

Op iconen komen beschermengelen vaak voor op de randen (polje) van huisiconen, samen met de heiligen wier namen de gezinsleden dragen.

Beschermheiligen worden afgebeeld als jonge mannen van onbeschrijflijke schoonheid, symbool van perfectie, en zij dragen gewoonlijk een wit kleed. De engel op deze icoon draagt tevens een blauwe mantel. Vaak is de kleding rijk versierd; op deze icoon zijn parels en edelstenen te zien. Deze rijkversierde kleding doet denken aan de kledij van dienaren aan het Byzantijnse hof, evenals de haarband (hier zonder losse uiteinden). In zijn rechterhand houdt de engel een bodestaf, in zijn linkerhand een discus met daarin een ingebakerd mensje,  symbool voor degene die hij beschermt. In zijn haar draagt de engel een band met losse uiteinden.

Inscripties
De inscriptie luidt:  СВЯТЫЙ (afgekort)   аигєлъ  хранитєлљ  (svyatuiy  angel ‘ khranitel’) =  Heilige Beschermengel

Formaat: 21 x 30 cm, verdiept houten paneel, eitempera, bladgoud