Christus het Goedmoedige Zwijgen

Geplaatst op 31 juli 2015

Christus

De afbeelding

Ook wel bekend als ‘Boodschapper van de Grote Raad’. Op de icoon is Christus afgebeeld als een jeugdige engel met gekruiste armen. Afbeeldingen van Christus als engel zijn gebaseerd op Jesaja 9:5 waarin verwezen wordt naar ‘de boodschapper (angelos) van de grote Raad’. De vleugels zijn symbolen van de levensenergie van de kosmos. Dit type icoon komt vooral voor in Rusland, vanaf de 18e eeuw en gaat terug op een afbeelding in een Codex in het Catharinaklooster in de Sinaï uit de 14e eeuw. Deze icoon verwijst naar een tekst uit Jesaja 42, 1,2):

“Ik heb mijn geest op hem gelegd en hij maakt de volkeren het recht openbaar. Hij roept niet en schreeuwt niet, hij laat zijn stem niet horen op straat.”

Op sommige iconen van dit type heeft Hij een rode gelaatskleur (rood is een goddelijke kleur), maar hier is dat niet het geval. Opmerkelijk is de achtpuntige ster in het aureool (één punt gaat achter Zijn hoofd schuil). Zes punten van deze ster staan voor de zes dagen van de schepping, de zevende punt is symbool voor de rustdag en de achtste punt voor de eeuwigheid. Voor Zijn borst is een rode serafijn afgebeeld; serafijnen zijn engelen van de hoogste rang en staan het dichts bij God.

De manier waarop Christus is weergegeven lijkt veel op de afbeeldingen van Christus Emanuel. Hij draagt een wijd gewaad, met rijk versierde randen en houdt de handen voor Zijn borst gekruist. Dit gebaar, alsmede het ontbreken van een boekrol of bijbel, benadrukken de zwijgzaamheid en roepen op tot gebed in stilte.

Inscripties

De inscriptie luidt:
BLAGOE MOLCHANIE: ‘Het goedmoedige zwijgen’.

Meer (Engelstalige) informatie over dit type icoon

07-2015

Formaat: 21x26cm