Drie Aartsengelen

Geplaatst op 5 juli 2015

Engelen

De afbeelding

Aartsengelen zijn de boodschappers van God en worden met een speciale taak naar de wereld van de mensen gestuurd. Er zijn zeven aartsengelen: Michaël, Gabriël, Rafaël, Uriël, Zedekiël, Serathiël en Ananiël. De eerste drie zijn het bekendst.

Op deze icoon zijn (van links naar rechts) Gabriël, Michaël en Rafaël afgebeeld. Alle drie zijn gekleed als gevleugelde soldaten, met harnas en zwaard. Zij zijn boden van God en dragen de kenmerkende haarband met linten.

Gabriël staat op een rots. Voor zijn borst is een schild te zien, met de afbeelding van de Moeder Gods en haar zoon. Gabriël is immers de engel van de Annunciatie: hij verkondigde aan Maria dat zij een zoon ter wereld zou brengen, die zij Jezus moest noemen. In zijn linker hand houdt hij een boekrol met de tekst:

προωρωμην τον κυριον ‘ενωπιον μου…. (‘De ogen des Heren zijn op de rechtvaardigen’, met afkortingen).

De aartsengel Michaël is de opperbevelhebber van alle engelen en hier afgebeeld als verkondiger van het laatste oordeel, boven een overleden oude man, wiens ziel rust in zijn omhoog geheven linker hand. In zijn rechter hand houdt hij een weegschaal: hij weegt de zielen van de overledenen. De tekst op zijn boekrol luidt:

οφϑαλμοι κυριου επι δικαιους και ώτα…. (‘Ik stel de Heer geduriglijk voor mij’, met afkortingen).

Rafaël, wiens naam betekent ‘God geneest’ is helemaal rechts te zien. In het boek Tobit geneest Tobias de blindheid van zijn vader met een papje, gemaakt uit de ingewanden van een vis. Rafaël is de engel die Tobias aan dit wondermiddel helpt. Daarom is de vis afgebeeld. De tekst op de boekrol luidt:

ο θεός θεραπεύει (‘God geneest’)

Inscripties

Ό ΑΡ ΓΑ (afkorting: ‘De aartsengel Gabriël’)

Ό ΑΡ ΜΙ (afkorting: ‘De aartsengel Michaël’)

Ό ΑΡ ΡΑ Φ (afkorting: ‘De aartsengel Rafaël’)

07-2015

Formaat: 31 x 28 cm