Geboorte van Christus en Aanbidding van de wijzen, kersticoon 2021

Geplaatst op 31 oktober 2021

Feestdagen

Het origineel van deze icoon is van Griekse oorsprong, dateert uit begin 17e eeuw en bevindt zich in het Benaki Museum in Athene.

Iconografie

In het midden van de afbeelding bevindt zich de geboortegrot. Maria ligt op een bakermat en heeft zich afgewend van haar pasgeboren zoon. Als zoon van God heeft hij immers geen menselijke verzorging nodig, maar als mensenkind natuurlijk wel. Links van dit tafereel is daarom  afgebeeld hoe  twee vroedvrouwen de pasgeborene baden. Links boven komen de drie wijzen aan, gezeten op hun [aarden. Rechtsboven zijn engelen afgebeeld. Een daarvan verkondigt de blijde boodschap aan de herders. Er zijn twee herders te zien, een van hen speelt op een fluit.

Opmerkelijk aan deze afbeelding is dat deze invloeden laat zien van de Italiaanse kunst: de bewegingen en expressie van de personages links onder en  de poging van de kunstenaar om de dieren op een naturalistische manier weer te geven. Afgebeeld zijn de drie wijzen (waarvan een met een donkere huidskleur). Rechtsonder is Jozef afgebeeld, in gepeins verzonken nadat een oude man (de duivel?) hem aan het twijfelen heeft gebracht.

Inscripties

Ή ΓΕΝΝΗΣΙΣ ΤΟΥ XΡΟΥ(afk) (Grieks) De geboorte van Christus
ΜΡ θΥ ( ΜΗΤΕΡ ΘΕΟΥ, Meter Theou’, ‘Moeder Gods’)
‘IC XC’  ‘Jezus Christus’ (Ιησούς Χριστός ,Iesous Khristos ).

Deze icoon is te koop.
Neem contact op met Liesbeth

Formaat: 39 x 48 cm, houten paneel, eitempera, bladgoud