Heilige Agatha met vita

Geplaatst op 2 februari 2016

Heiligen

De afbeelding

De heilige Agatha (225 – 251) werd geboren in Catania op Sicilië in een welvarend christelijk gezin. Zij was erg mooi en de landvoogd Quintianus, een fanatiek vervolger van christenen, werd verliefd op haar, maar zij wees hem af.
Daarop liet hij haar gevangennemen en martelen, in een poging haar tot andere gedachten te brengen en het christendom te laten afzweren.

In de onderrand van deze icoon zijn haar lotgevallen afgebeeld:

Links onder is Quintanus te zien, gezeten op een troon, wijzend naar de mooie Agatha. Vervolgens is te zien hoe zij wordt gemarteld. Een soldaat snijdt in opdracht van de landvoogd, haar borsten af met een zwaard.Daarop verscheen ’s nachts een oude man, Petrus, in de gevangenis om de wonden van Agatha te verzorgen en te genezen.
Toen de rechter haar de volgende dag vroeg hoe dit kon, verklaarde ze dat dit het werk was van Christus. Op de icoon is Agatha afgebeeld, knielend in gebed, terwijl in de rechter bovenhoek van haar gevangenis de zegenende hand van God is afgebeeld. De zgn.’ Dextra Domini’.
Nog meer martelingen volgden. Te zien is hoe Agatha op een bed van hete kolen is geplaatst. Volgens de Legenda Aurea volgde hierop een aardbeving en dreigde een vulkaanuitbarsting van de Etna. Deze vulkaan is eveneens afgebeeld. De heilige stierf op 5 februari 251 aan de gevolgen van alle martelingen.
Al een jaar later werd Agatha heilig verklaard, zonder dat zij, zoals gebruikelijk, eerst ‘zalig’ werd verklaard. De oorzaak hiervan was dat haar sluier een belangrijk reliek bleek. Toen in 252 de Etna uitbarstte en Catania dreigde te verwoesten, droeg men haar sluier in een processie door de stad. Catania bleef gespaard voor de lavastromen. Dat gebeurde in 1674 nogmaals.

Volgens de legende zou de aartsengel Michael zelf haar sarcofaag hebben gesloten. Ook dat is onderaan op deze ikoon afgebeeld.

Bovenaan links is de engel met het deksel, en rechts met de ziel van de heilige en een boekrol te zien. De tekst op de boekrol luidt:

O οσóνος σου είς τον αιωνα του αιωνος (Uw troon is in alle eeuwigheid)

Gezien haar levensverhaal is het begrijpelijk dat de heilige Agatha o.a. wordt aangeroepen bij brandwonden, brandgevaar en bij borstkwalen.

De tombe met relieken van de heilige bevindt zich in de dom van Catania en er wordt nog elk jaar een processie in de stad gehouden.

Op deze icoon is de heilige afgebeeld met een martelaarskruis in de rechter hand, en haar sluier in de linker.

Inscripties

‘H ΑГiΑ ΑГÀθΑ (Heilige Agatha)

Een andere afbeelding van de heilige Agatha van mijn hand

02-2016

Formaat: 30 x 40 cm