Heilige Nikolaas

Geplaatst op 3 december 2012

Heiligen

De afbeelding

Naar een icoon die in 1327 door de Servische Orthodoxe Tsaar geschonken is aan de basilica San Nicola in Bari

Karakteristiek voor Nikolaas (Nicolaas) zijn het hoge voorhoofd, als teken van zijn goedheid en wijsheid, kort haar en een volle baard. Hij draagt het liturgische bisschopsgewaad van de orthodoxe kerk, een kazuifel met grote kruisen bestikt.

De naam ‘Nikolaas’ is afgeleid van het Griekse ‘niké’ (= overwinning) en ‘laos’ (= volk), dus: ‘overwinnaar voor het volk’.

Nikolaas is frontaal, ten halve lijve afgebeeld. Dit is een fragment van een oude icoon. Van de rechterhand van de heilige zijn slechts twee vingers te zien ; hij maakt een zegenend gebaar. De beide opgeheven vingers symboliseren de goddelijke en de menselijke natuur van Christus, de drie naar elkaar toegebogen vingers (op deze icoon niet te zien) staan voor de Triniteit. De heilige houdt in zijn linker hand een gesloten evangelieboek (hiervan is de bovenrand zichtbaar).

In veel woningen van gelovige Russen werd een icoon van Nikolaas bij de voordeur geplaatst. Iedere gast die binnenkwam, groette eerst de icoon en dan pas de gastheer. Hij is dan ook de schutspatroon van huis en gezin.

Andere door mij geschilderde iconen van de heilige Nikolaas:

 • Heilige Nikolaas van de deur
 • Heilige Nikolaas ten halve lijve
 • Heilige Nikolaas van Zarajsk
 • Heilige Nikolaas
 • Inscripties

  ‘O ‘A (ГIOC) NIKOΛAOC (De Heilige Nikolaas)

  12-2012

  Formaat: 20 x 25 cm