Intocht in Jeruzalem

Geplaatst op 18 november 2021

Feestdagen

Naar een icoon van de schilder Longinus uit 1578-1579 (Lomnicaklooster, Bosnië-Hercegovina). Longinus was iconenschilder in het klooster van Pec en een getalenteerd dichter en iconenschilder.

Iconografie

Christus is, in amazonezit op een witte ezel gezeten, afgebeeld, terwijl hij de stadspoort van Jeruzalem nadert. De apostelen volgen hem. De enthousiaste inwoners van Jeruzalem, die in hem de Messias zien, verwelkomen hem met palmtakken in de hand. Bij wijze van tapijt spreiden kinderen op de voorgrond kleding en palmtakken uit. Een jongetje is een een boom geklommen om takken af te breken. De stad wordt weergegeven als het hemelse Jeruzalem, zodat de intocht symbool wordt van de triomf over de dood. De intocht in Jeruzalem vormt immers het begin van de passiecyclus. Links is de olijfberg afgebeeld als een trapvormige rotsformatie.

Inscripties

‘IC XC’  is een afkorting voor ‘Jezus Christus’ (Ιησούς Χριστός ,Iesous Khristos ).  In het aureool van Christus is een kruisvorm afgebeeld, met enkele en dubbele lijnen. Deze laatste duiden op de dubbele natuur van Christus. Hij is goddelijk en menselijk. De letters in het aureool:  ‘O ω Ν. (Hij die is, De Zijnde).

De inscriptie links boven : BXOΔz  BO  IEPYCAΛиMz  (Intocht in Jeruzalem)

Formaat: 21 x 28 cm, houten paneel, eitempera, bladgoud