Intocht in Jeruzalem

Geplaatst op 15 april 2007

Feestdagen

De afbeelding

Naar een tabletka uit Tver (Rusland), 2e kwart van de 15e eeuw. Op de andere zijde van het origineel staat ‘ De Transfiguratie op de berg Thabor’ afgebeeld. Zie tevens: ‘ Vrouwen bij het lege graf’)

Christus is, in amazonezit op een wit paardje gezeten (de Russen kenden geen ezels), afgebeeld, terwijl hij de stadspoort van Jeruzalem nadert. De apostelen, Petrus voorop, volgen hem. De enthousiaste inwoners van Jeruzalem, die in hem de Messias zien, verwelkomen hem met palmtakken in de hand. Bij wijze van tapijt spreiden kinderen op de voorgrond kleding en palmtakken uit. De stad wordt afgebeeld als het hemelse Jeruzalem, zodat de intocht symbool wordt van de triomf over de dood. De intocht in Jeruzalem vormt immers het begin van de passiecyclus. Links is de olijfberg afgebeeld als een trapvormige rotsformatie.

In 1405 heeft ook Andrej Rublev de ‘Intocht in Jeruzalem’ geschilderd; daarbij zijn in de boom op de achtergrond kinderen afgebeeld, die takken afbreken om als tapijt te dienen. Dat is bij deze versie niet het geval.

04-2007

Deze icoon is te koop.
Neem contact op met Liesbeth

Formaat: 30 x 40 cm