Opdracht in de Tempel

Geplaatst op 10 september 2014

Feestdagen

De afbeelding

Ook wel ‘Presentatie in de tempel’ genaamd, naar een icoon van Andrej Rublev (Roebljov). De ‘Opdracht in de tempel’ wordt in het Slavisch ‘de Ontmoeting van Onze Heer’ genoemd (Gr. ‘Hypatante’).

Volgens de evangelist Lukas gaan Maria en Jozef op de veertigste dag na Jezus’ geboorte met hem naar de tempel om volgens de bepalingen van de wet een offer op te dragen. Jozef heeft daartoe twee duiven bij zich. De hogepriester Simeon en de profetes Anna ontvangen hen. Simeon neemt Christus in zijn armen; hij zou niet sterven voordat hij Christus had gezien. Hij staat op een suppedaneum, een voetenbankje met een trede. Het doek tussen de gebouwen betekent dat de scene zich binnen (in de tempel) afspeelt.
De Moeder Gods is zoals altijd afgebeeld in een purperen maphorion (bovenkleed) met drie gouden sterren, twee op de schouders en een op haar kap. Jozef en de moeder Gods hebben hun handen onder hun kleed verborgen, als teken van eerbied.

Op deze icoon is duidelijk sprake van ‘omgekeerd perspectief’, waarbij er niet één verdwijnpunt op de horizon is, maar de lijnen in de voorgrond bij elkaar komen.

Het feest wordt op 2 februari gevierd.

09-2014

Formaat: 35 x 45 cm